Reflexologia este o metoda de stimulare a mecanismelor de vindecare a organismului prin masarea anumitor puncte de reflex din picioare si uneori din palme sau maini. Terapia, derivata din tehnicile de diagnostic si vindecare din China si India antica, este bazata pe ideea ca organele din corp sunt reprezentate pe talpa picioarului alcatuind o harta vitala a corpului. Piciorul, in mod ideal are forma si dimensiunea in functie de mana. Putem in mod natural si cu usuinta sa tinem un picior in mana.
Reflexologul
Reflexologia moderna reprezinta atat o stiinta cat si o arta. Ca stiinta, necesita studiu atent, o sarguincioasa pregatire practica, o solida cunoastere a tehnicilor, si indemanare. Iar ca arta a vindecarii, reflexologia devine productiva atunci cand reflexologistul lucreaza cu dedicare, rabdare, atentie si mai presus de toate dorinta de a vindeca. Reflexologul este un canal de vindecare; nu sunt folosite instrumente sau dispozitive, ci doar mainile. Reflexologia este medicina preventiva Reflexologia, reduce stresul si induce o stare de relaxare profunda, imbunatateste circulatia, curata organismul de toxine si impuritati, echilibreaza intreg sistemul si revitalizeaza energia. Reflexologul stimuleaza peste 7 mii de nervi cand atinge picioarele, si incurajeaza deschiderea si curatirea canalelor neurale. Corpul uman are construite mecanisme de autocuratare, in primul rand sistemul limfatic si de eliminare (nodurile limfatice, rinichii si colonul, pielea). Daca acestea se blocheaza sau nu mai functioneaza corect, se acumuleaza toxinele si reziduuri. Prin relaxarea profunda, reflexologia face ca toate sistemele organismului sa functioneze eficient, inclusiv cele de eliminare a reziduurilor.
Consultarea unui reflexolog
In primul rand trebuie verificate referintele terapeutului. Trebuie verificat daca are pregatire in reflexologie, este licentiat de vreun organism national, si daca are asigurare. O sedinta de tratament dureaza de la 30 la 45 de minute. Cele mai bune rezultate sunt obtinute de-a lungul unei serii de sedinte, realizate, de preferinta, la interval de o saptamana. In prima sedinta, reflexologul va face un istoric cuprinzator al cazului pentru a realiza o baza de distribuire a tratamentului. Vor fi incluse informatii in legatura cu istoricul medical, stilul de viata, si motivul specific al vizitei. Pacientul va sta confortabil fie pe un scaun, fie intins pe patul de masaj, in timp ce terapeutul va examina picioarele pentru a vedea daca sunt zone solzoase, cu protuberante, bataturi sau calozitati, sau infectii fungice; de asemenea va verifica unghiile picioarelor si va vedea daca talpa piciorului e arcuita sau plata.
Ajuta-te singur!
In functie de flexibilitatea fiecaruia, e mai usor sa masezi mainile decat picioarele daca incerci sa iti faci singur un tratament de reflexologie. Fa exercitii pentru picioare si maini intinzand cat de larg poti degetele de la picioare si de la maini, indoindu-le si indreptandu-le iar, rasucind gleznele si incheieturile, si terminand cu o scuturare generala a corpului. Mergi cat de mult poti descult, acest exercitiu simplu stimuland senzori de la talpi pana la creier. Poti de asemenea sa rostogolesti cu talpa o minge de golf sau s-o rostogolesti intre palme. Cei care sufera de alergii isi pot masa primul segment al degetului mare de la picior cu degetul mare de la mana, intr-o miscare de sus in jos de-a lungul unghiei. Impotriva balonarii si afectiunilor digestive, maseaza sub articulatia metatarso-falangeala a degetului mare, si toata zona digestiva - partea de mijloc a talpii unde se afla reflexele digestive. Femeile care sufera de dureri menstruale si menstre neregulate trebuie sa maseze zona intre glezna si calcai in partea interioara a piciorului.
Reflexologia picioarelor - Terapia prin presopunctura
Reflexologia picioarelor este o forma antica de tratament prin presopunctura si implica presiune focalizata asupra anumitor puncte de reflex care se gasesc in picioare si care corespund anumitor parti ale corpului. Aceasta este cea mai simpla definitie care poate fi data, dar reflexologia se defineste ea insasi prin rezultate. Beneficiile binecunoscute ale unui tratament de reflexoterapie sunt: imbunatatirea circulatiei, relaxarea si eliberarea de tensiune. Alte beneficii (pentru care nu exista inca dovezi empirice) descoperite in urma folosirii acestei metode sunt calmarea crizelor emotionale, detoxifierea organelor, intinerirea tesuturilor si celulelor, echilibrarea aurei, revitalizarea, si facilitarea oricaror alte metode de restabilire a energiei. Nimeni nu stie cat de veche este reflexologia, desi exista informatii substantiale care sugereaza ca ar fi fost folosita cu 5000 de ani in urma in China si in Egipt. Din lucrarea lui Inge Dougans "Arta reflexologiei", reiese ca reflexologia moderna se naste din cercetarile lui Sir Henry Head in Londra, in anul 1890.
Reflexologia ajuta la o echilbrare a organismului, iar efectele unui tratament sunt aproape miraculoase. Te simti usor si jovial dupa tratament si cu o mai mare putere de concentrare asupra a ceea ce intreprinzi. Este uimitor cat de bine pot reda picioarele starea intregului corp. De exemplu, la o persoana care sufera de sinuzita, exista o sensibilitate temporara dar chinuitoare in punctul de reflex al sinusurilor. Rezultatele fizice sunt foarte usor de observat in urma tratamentului. Dar pe cat de important este aspectul fizic al acestui tratament, nu trebuie neglijat nici cel spiritual. De exemplu, daca o persoana are dificultati de exprimare, punctul reflex care reprezinta chakra din zona gatului va fi dureros si sensibil. Dupa tratament acea persoana pur si simplu va "exploda" intr-o eliberare verbala in legatura cu ce simte nevoia sa exprime. O problema importanta este aceea a localizarii punctelor reflexe. Studierea mai multor lucrari arata pozitionari diferite ale acelorasi puncte reflexe. Si aici apare intrebarea cine are dreptate. De fapt, toate sunt la fel de corecte pentru ca piciorul fiecarei persoane este unic, iar descoperirea punctelor reflexe se face prin intuitie si o directionare spirituala.
Reflexologia se invata usor si se realizeaza usor. Un tratament scurt de reflexologie la sfarsitul unei activitati in care ai consumat multa energie, ajuta la echilibrarea organismului si la detoxifierea in cele mai profunde niveluri. De asemenea reflexologia poate fi corelata cu un tratament pe care il urmezi.
Reflexologia este o metoda universala care poate fi introdusa cu succes in orice activitate pe care o desfasori. Organele corpului, proiectate pe suprafata pielii
Pentru occidentali, acest principiu, al proiectiei organelor pe diverse zone ale pielii, este aproape de neinteles. Medicina traditionala chineza sustine ca toate aceste proiectii ale organelor, sub forma de linie sau punct, sunt de natura subtila, energetica. Aceasta teorie, a proiectiei organelor pe anumite segmente ale corpului, isi are originea intr-un trecut indepartat. Conform conceptului filozofic stravechii de reflectare a totului in parte, chinezii si egiptenii au descoperit faptul ca multe segmente ale corpului sunt locuri de proiectie a intregului organism. Astfel, intregul corp al omului se regaseste miniaturizat pe fata, nas, ureche, ochi, mana, talpa, spate etc. Toate organele sunt proiectate pe aceste segmente, sub forma unor puncte ce devin dureroase cand organul respectiv se imbolnaveste. Existenta acestui fenomen, de proiectie a organelor pe diverse segmente ale pielii, este confirmata si de numeroase cercetari moderne. Medicina occidentala a descoperit si ea, cu ocazia imbolnavirii anumitor organe, unele zone dureroase la nivelul pielii. Neurofiziologul englez H. Head a observat la nivelul pielii anumite zone, ce devin dureroase in caz de boala. Aceste zone ii poarta acum numele. Astfel, fiecarui organ bolnav ii corespunde o anumita zona dureroasa pe suprafata corpului. Pornind de la aceste descoperiri, E. Dicke si W. Kohlrausch (maseuza si respectiv medic, de origine germana) au masat aceste zone dureroase si au sesizat faptul ca, in special durerea respectivului organ, a fost ameliorata. E. Dicke a descoperit masajul reflex cu ocazia bolii sale. Ea a reusit sa-si amelioreze durerile prin masarea unor zone, ce erau la distanta fata de zona bolnava. Medicul german, W. Kohlrausch a descoperit masajul reflex muscular (masajul concomitent al pielii si muschilor de dedesubt).
Masajul reflex actioneaza asupra organelor bolnave, prin stimularea anumitor zone de pe suprafata pielii.
Folosindu-se aceasta proprietate a punctelor de la nivelul pielii de a deveni sensibile, se poate chiar diagnostica organul care este bolnav.
Corespondenta anatomica a intregului organism pe diferite segmente ale pielii este confirmata de rezultatele obtinute prin presopunctura. Oamenii de stiinta, sustin ca explicatia acestui fenomen de proiectie, s-ar gasi in dezvoltarea embriologica a intregului organism. Ralph Alan Dale (S.U.A.) considera chiar, ca fiecare celula este in relatie cu intreg organismul.
Presopunctura - un excelent mod de vindecare
Presopunctura este un procedeu terapeutic ce nu necesita neaparat instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede si fara efecte secundare. In China si in Japonia, presopunctura ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei. Se considra ca presopunctura este "mama" acupuncturii. Totusi, avem suficiente motive sa credem ca presopunctura s-a dezvoltat si perfectionat alaturi de acupunctura, folosind multe dintre principiile teoretice si practice ale acesteia, dobandite de-a lungul secolelor. Presopunctura este mai putin dureroasa spre deosebire de acupunctura, deoarece ea nu foloseste ace.
Presopunctura se realizeaza prin aplicarea unei presiuni alternante in unele dintre punctele de acupunctura. Diferenta consta in faptul ca sunt folosite numai acele puncte care sunt superficiale sau foarte aproape de suprafata. In principal se folosesc punctele de pe membre, spate si craniu. De regula nu se folosesc pentru presopunctura punctele de pe abdomen, din interiorul coloanei vertebrale, din preajma globului ocular, sau prea profunde. Presiunea aplicata in masaj difera in functie de pozitia punctelor de presopunctura. Punctele aflate la nivelul muschilor pot fi masatemai puternic, in timp ce punctele de pe suprafata fetei sau din zonele osoase trebuie tratate cu prudenta. De asemenea, este de retinut faptul ca persoanele robuste, rezistente, suporta un tratament mai energic decat persoanele slabite si sensibile. Presiunea este aplicata pe respectivele puncte de acupunctura, folosind mainile, degetele (in principal, cele mari ale mainii), sau folosind obiecte (de regula din lemn sau os) care fac mai eficienta apasarea. Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau o foarte buna metoda de prevenire a imbolnavirilor, mentinand totodata o buna functionare a organismului.
Problemele de sanatate ce se pot vindeca prin presopunctura sunt diverse. Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum ar fi durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile. Si alte probleme cum ar fi insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. Totusi, trebuie retinut faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa ne asiguram ca neplacerile nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna.
"Reiki Floarea de Lotus" - IASI - ROMANIA - Maestru Daniela Ionela Ionescu |