Nicolae Steinhardt: citate pentru un suflet mai curat

1. Lumea aceasta zadarnica si in care ni se hotaraste soarta pe vecie nu este atat de neimportanta, de zadarnica si de iluzorie de vreme ce Hristos a venit sa moara aici.

2. Durerea fara deznadejde e ca mancarea fara sare, sau ca nunta fara lautari.

3. Daruind lumina pe care nu o ai, o vei dobandi si tu.

4. Cu o singura vorba - aidoma buretelui care curata tabla neagra ori gumei care sterge scrisul de pe hartie – Hristos desfiinteaza intregul nostru trecut, oricat ar fi de intunecat si de murdar.Nicolae Steinhardt

5. Si ce inseamna a-ti fi tie insuti fidel, conditiei tale de om? A nu savarsi nimic de care sa-ti fie apoi scarba ori rusine.

6. Prieten se numeste omul care te ajuta fara ca verbul sa fie urmat de un complement circumstantial de timp sau de loc sau de mod.

7. De ce ii este omului de astazi foame? De iubire si de sens.

8. Drumul catre iubire se ingusteaza cand ne uitam spre ceilalti de la inaltimea vulturilor aflati in zbor.

9. Ochii nostri nu sunt conceputi pentru dispret, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se cazneste sa iasa din sufletele noastre.

10. Vrem sa fim iertati dar nu suntem dispusi sa iertam si noi. Vrem sa ni se acordeatentie si sa ne fie luate in seama toate drepturile, dorintele, de nu si capriciile, luaminsa foarte grabit si imprastiat aminte la nevoile, doleantele si solicitarile celorlalti.Ceilalti! Ei ne apar undeva, departe, un soi de fantome pierdute in ceata. Ni se pare defapt, ca toti cei din jurul nostru au obligatii fata de noi, iar noi fata de nimeni,niciodata. Toate ni se cuvin, tot ce facem e bun si indreptatit, numai noi avem intotdeauna dreptate.

11. Biruinta nu-i obligatorie; obligatorie e lupta.

12. Trebuie sa avem mintea aspra si inima blanda.

13. Credinta e suprema arma secreta, care anihileaza toate necesitatile, imprejurarile si pulverizeaza hazardul.

14. Daca nu putem fi buni, sa incercam sa fim macar politicosi.

15. A ierta este, in esenta, un atribut dumnezeiesc, iertarea omeneasca aparand inconsecinta ca inca o proba a prezentei suflului divin in faptura

16. Poate ca definitia eroismului si a sfinteniei nu este decat aceasta: sa faci imposibilul posibil.

17. Crestinismul nu ne ofera un mijloc miraculos de a scapa de suferinta, ci ne pune laindemana miraculosul mijloc de a o indura.

18. Pe Cruce, s-au unit Dumnezeirea cu omenirea.

19. Niciuna dintre virtuti si niciunul dintre atributele divinului nu poate fi izolat si idolatrizat. Numai cumpanitul lor ansamblu reprezinta desavarsirea.

20. Atata timp cat nu iesim din posibil, din contabilitate, nu putem nici concepe, nici pretinde paradisul.