Principiile norocului

Psihologul Richard Wiseman a realizat anumite teorii despre cum am putea obține norocul mult râvnit, pe baza unor cercetări efectuate în cadrul proiectului „școala norocului”.

De-a lungul timpului, oamenii s-au întrebat tot timpul ce este norocul, dacă există sau nu și dacă da, cum poate fi obținut. Oamenii de știință nu au ratat din vizor nici acest domeniu, iar în urma unor studii au constatat că norocul este legat, de fapt, de mintea umană și de modul în care omul se raportează la tot ce este în jur.

Una dintre cele mai cunoscute direcții în psihologia contemporană, rod al unor cercetări de decenii, abordează studiul personalității umane, apelând la 5 dimensiuni ale acesteia, sau 5 factori fundamentali (Big Five, cum li se spune în literatura de limbă engleză.) Modelul psihologic al celor 5 factori (sau modelul OCEAN, după inițialele denumirilor celor 5 factori) este larg utilizat în psihologie, pentru a caracteriza personalitatea unui individ, evaluând aportul fiecărui factor, prin intermediul unor teste specifice.

O – (openness ) deschidere – spre experiențe noi, emoții, aventură; curiozitate și imaginație

C – (conscientiousness ) conștiinciozitate – autodisciplină, respectarea obligațiilor, orientare spre scop; tendință spre organizare, mai curând decât spontaneitate

E – (extraversion) – caracterul extravertit: energie și emoții pozitive, sociabilitate

A – (agreeableness ) – caracter agreabil: tendința de a fi empatic și cooperant

N – (neuroticism) – nevrotism: tendința de a resimți cu ușurinţă emoții negative – furie, îngrijorare, senzația de fi vulnerabil

După numeroase observații, teste și experimente, Richard Wiseman a extras, din noianul de date adunate în anii de cercetări, cele 4 reguli de bază, pe care le numește cele patru principii ale norocului și care pornesc de la modul în care se comportă, în viața de zi cu zi, oamenii ce par binecuvântați de soartă cu un noroc de invidiat:

1. Sporește la maximum ocaziile de a întâlni șanse favorabile – norocoșii își încearcă norocul foarte des și, din multele încercări, câteva reușesc – evident, mai multe decât celor care încearcă odată, de două ori și, văzând că nu câștigă nimic, renunță.

2. Ascultă-ți intuiția – subconștientul nostru gândește, de multe ori, foarte corect și transmite mesaje clare; dacă le ascultăm sau nu, e alegerea noastră.

3. Așteaptă-te la lucruri bune – oamenii norocoși au așteptări pozitive de la viitor, având asemenea așteptări, abordează contactele cu ceilalți cu un zâmbet, cu o atitudine pozitivă care, foarte adesea, îi duce spre relații bune, spre productivitate, spre succes.

4. Transformă ghinionul în noroc – oamenii norocoși nu se complexează în situația nefericită, ci îşi mobilizează energia ca să iasă din ea, trag învățăminte din cele întâmplate și iau măsuri, astfel încât în viitor să nu mai treacă iarăși prin așa ceva.

Într-unul dintre cele mai remarcabile experimente ale sale – „școala norocului” – Richard Wiseman a recrutat un grup de oameni care se considerau lipsiți de noroc în viață. I-a rugat să completeze chestionare pentru a estima modul în care vedeau ei problema norocului și a le evalua personalitatea, apoi le-a explicat principiile, pas cu pas și i-a rugat să se străduiască să le aplice în viața lor, timp de o lună. După o lună, la o nouă evaluare, 80% dintre participanți au afirmat că erau mai fericiți, mai satisfăcuți de viețile lor… și mai norocoși!

Sursa: Descopera.ro