Iubirea si Spiritualitatea

'Iubirea nu este Romantism. Iubirea nu este atractie sexuala si nici macar acea legatura pe care o simti fata de membri ai familiei sau fata de partener'. - Barbara Fredrickson

Barbara Fredrickson cercetatoare si profesoara de psihologie la Universitatea Carolina, directoare a Laboratorului Emotii Pozitive si Psihopsihologie, este autoarea unei carti despre cel mai frumos sentiment din lume: Iubirea – “Iubirea 2.0: Cum Emotiile noastre Supreme afecteaza tot ceea ce simtim, Gandim, Facem si Devenim”.

Intr-un articol pentru CNN, cercetatoarea face o sinteza a descoperirilor ei stiintifice despre Iubire. Trebuie sa ne schimbam modul de a gandi IUBIREA, argumenteaza ea! Din pacate, atunci cand ne gandim la Iubire, o facem in moduri foarte limitative. Cel mai adesea ne gandim doar la iubirea romantica sau la iubirea fata de parinti, copii, prieteni, partener. Dar iubirea este cu mult mai mult decat atat, sustine Barbara Fredrickson, iar ceea ce a gasit ea prin intermediul studiilor sale, confirma adevaruri despre iubire pe care civilizatia umana le stia de secole… Oamenii au insa pareri preconcepute despre iubire si isi restrang astfel capacitatea de a oferi lor insile si celor din jur, momente frumoase, prin acest sentiment sacru!

 

Iisus: “Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum v-am iubit Eu pe voi, asa sa va iubiti si voi unul pe altul. Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii”. (Ioan 13, 34-35)

“Universul este o entitate completa, unica. Totul si toata lumea sunt legate intre ele de niste coarde invizibile. Nu frange inima nimanui; nu privi de sus pe cel care este mai slab decat tine. Suferinta unuia, la celalalt capat al lumii poate face intreaga lume sa sufere; fericirea altuia poate face intreaga lume sa zambeasca.” ~ Shams Tabrizi (Maestru Sufi, sec 13 d. Hr.)

“Dragostea este cel mai de pret dar din adancul sufletului unui om, catre un alt om, ca impreuna sa fie un intreg.” ~ Buddha

Stiinta de astazi confirma perspectiva spirituala asupra iubirii! “Iubirea nu este Romantism. Iubirea nu este atractie sexuala si nici macar acea legatura pe care o simti fata de membri ai familiei sau fata de partener”. - Barbara Fredrickson

 

10 curiozitati stiintifice despre iubire

1. E greu sa vorbesti despre iubire in termeni stiintifici fiindca oamenii au pareri preconcepute foarte puternice.

Viziunea iubirii, asa cum apare ea in ultimele cercetari stiintifice, iti cere o schimbare de perspectiva radicala. Omaneii trebuie sa renunte la vechile lor credinte despre iubire si sa ia in considerare nu perspectiva lor mentala, ci perspectiva corpului lor. Iubirea nu este Romantism.

Iubirea nu este atractie sexuala si nici macar acea legatura pe care o simti fata de membri ai familiei sau fata de partener. Si… cel mai provocator aspect: Iubirea nu este infinita si neconditionata. Schimbarea radicala de perspectiva pe care trebuie sa o facem atunci cand vorbim despre Iubire, este aceasta: din perspectiva corpului tau, iubirea este un micro-moment de conexiune pe care il impartim unii cu altii.

2. Iubirea nu este exclusiva

Obisnuim sa ne gandim la iubire doar ca la acel sentiment care ii implica pe cei mai apropiati noua. Dar daca te gandesti ca sentimentele de iubire ar avea legatura doar cu cei mai apropiati oameni din viata ta – membri ai familiei sau prieteni, atunci iti restrangi de fapt posibilitatile de evolutie, de a trai mai frumos si mai deschis catre viata.

In realitate, poti experimenta micro-momente de conexiune cu oricine – fie ca e sufletul tau pereche, fie ca e un strain. Atata vreme cat te simti in siguranta fata de cineva, simtind o conexiune speciala, conditiile pentru a experimenta emotia iubirii pot aparea chiar si fata de o persoana pe care nu o cunosti.

3. Iubirea nu apartine unei singure persoane

Avem tendinta de a gandi emotiile ca pe niste evenimente private care ar apartin mintii si corpului unei persoane, dar lucrurile nu stau chiar asa. Studiile au aratat ca, atunci cand se intampla sa ne conectam cu cineva, incepe sa se manifeste o anume sincronie intre cele doua persoane – gesturile voastre, chimia, activitatile neuronale se oglindesc intr-un tipar pe care Barbara Fredrickson il denumeste “rezonanta pozitiva”.

Iubirea este un val biologic de sentimente placute si grija mutuala care se misca prin creierele si mintea a doua sau mai multe persoane, in acelasi timp.

4. Contactul vizual este foarte important in iubire

Corpul nostru are capacitatea de a capta emotiile celor din jur, facand ca posibilitatea de a trai iubirea - inteleasa ca micro-momente de rezonanta pozitiva- aproape nelimitata. Sa intalnesti alte priviri si sa lasi acesata comunicare sa se intample, este cheia care deschide acea sincronicitate neuronala dintre oameni.

5. Iubirea fortifica legatura dintre creierul tau si inima ta, ceea ce inseamna un plus pentru sanatatatea intregului organism

Decade intregi de cercetare au aratat ca oamenii care sunt mai sociabili, traiesc mai mult si mai sanatos. Totusi, in ce mod relatiile sociale afecteaza in asa mare masura starea organismului, ramane inca un mare mister.

“Am descoperit, impreuna cu echipa mea de cercetatori ca, atunci cand un grup de oameni este invatat modalitati de a crea micro-momente de iubire in fiecare zi, imbunatatim in acelasi timp activitatea nervului vag, cel care face legatura intre creier si inima. Aceasta deschide o noua perspectiva asupra modului cum relationam ca fiinte umane si cum, micro-momentele de iubire ne pot imbunatati de fapt, sanatatea”, spune Barbara Fredrickson.

6. Celulele sistemului tau imunitar reflecta experientele tale de iubire din trecut

Prea des ti se spune ca trasaturile tale viitoare sunt inscrise in ADN. Totusi, modurile in care genele se manifesta la nivel celular depinde de multi factori inclusiv de faptul de a te considera o persoana cu multe conexiuni sociale, sau o persoana care sufera de singuratate cronica.

Cercetatoarea investigheaza acum efectele sentimentelor de iubire asupra celulelor, testand daca oamenii care isi construiesc in fiecare zi mai multe micro-momente de iubire, au in acelasi timp un sistem imunitar mai bun.

7. Momente scurte si intense din punct de vedere emotional au efecte biologice disproportionat de mari

Pare incredibil ca aceste momente scurte dar atat de intense ce survin atunci cand ne conectam unii cu ceilalti pot avea efecte atat de importante asupra biologiei noastre. Dar acest lucru se intampla pentru ca intre starea noastra de bine si experienta sociala exista o legatura puternica ce se manifesta ca intr-o spirala.

Astfel incat, micro-momentele de iubire ne ajuta sanatatea, iar starea de bine fizic, ne deschide capacitatea de a iubi mai mult. Putin cate putin, iubirea zamisleste iubire, imbunatatind sanatatea, iar starea de sanatate zamisleste capacitatea de a iubi.

8. Nu considera iubirea si casatoria niste certitudini

“Cercetand iubirea, mi-am schimbat total perspectiva asupra acestui fenomen emotional. Inainte credeam ca iubirea este acel sentiment constant care sta la baza casatoriilor si defineste chiar si mariajul meu. Desi acea constanta exista desigur, vad acum ca legatura dintre mine si sotul meu ca pe o suma a micro-momentelor de rezonanta pozitiva pe care le-am impartit de-a lungul anilor. Aceasta perspectiva ma muta din acea paradigma care imi spunea ca iubirea noastra ar trebui sa o iau ca pe o certitudine. Iubirea este ceva ce trebuie sa re-cultivam in fiecare zi, spune Barbara Fredrickson.

9. Iubirea si compasiunea pot fi unul si acelasi lucru

Daca reimaginam iubirea ca pe o pleiada de micro-momente de pozitivitate impartasita, pare ca iubirea ti-ar cere sa fii intotdeauna fericit/a. Am aflat ca nu este adevarat. Poti sa experimentezi un micro-moment de iubire chiar daca tu sau persoana cu care te-ai conectat sufera. Iubirea nu iti cere sa ignori sau sa sufoci starile negative. Pur si simplu are nevoie de acele elemente care se numesc gingasie, emaptie si apreciere.

Compasiuena este forma pe care iubirea o ia atunci cand suferinta apare.

10. Schimbandu-ti perspectiva asupra iubirii, iti deschizi de fapt oportunitatea de a o experimenta cu adevarat

Stiinta ultimilor ani ne ofera noi perspective prin care putem sa analizam mai bine interactiunile noastre. Am aflat ca, acei oameni care isi iau macar un minut in fiecare zi ca sa se gandeasca daca s-au simtit in vreun fel conectati sau atenti la ceilalti, gestul lor initiaza o cascada de alte beneficii.