Meditatia. Cum sa depasesti obstacolele

Data aparitiei: 22.09.2011

Te-ai gandit sa practici meditatia. Poate ca ti-a trezit interesul de curand si mai ai de invatat, mai ai de experimentat, dar pentru tine meditatia este unul dintre cele mai firesti lucruri din lume. Pentru ca stii foarte bine ce efecte poti obtine. Minte linistita, emotii tinute sub control, o viziune plina de intelegere asupra existentei, compasiune pentru ceilalti. Pana sa ajungi aici insa, ai ceva cale de strabatut. Chiar si oamenii care nu o practica au auzit despre meditatie. De la celebrul "Sapte ani in Tibet" si pana la tratatele de specialitate, toata lumea poate sa afle despre ce e vorba. Pentru inceput ai nevoie doar de cateva chei importante. Trebuie sa stai linistit, cat mai destins, si sa urmaresti sa te concentrezi cat mai bine asupra unei imagini, unui sunet, unei idee, sau pur si simplu asupra respiratiei. Ideea este sa-ti mentii mintea linistita, focalizata asupra obiectivului ales. Si rezultatele nu vor intarzia sa apara. Totul este sa incepi.

Majoritatea oamenilor, insa, nu o fac. Din diverse motive. Chiar daca aud din ce in ce mai mult despre meditatie. Chiar daca aceasta practica prinde din ce in ce mai mult teren. Totusi societatea occidentala moderna ii este recunoscatoare meditatiei si ii experimenteaza binefacerile. Nici un psihiatru nu poate realiza mare lucru cu un pacient care nu-si da seama de ceea ce se petrece cu el insusi - iar asa ceva devine posibil doar supunandu-l unei minime introspectii. Unii sportivi campioni au in program exercitii de concentrare si vizualizare atat de elaborate, incat pot fi admirati pentru viata spirituala pe care incep sa o duca. Cosmonautii fac antrenamente speciale de yoga din care meditatia este nelipsita, iar marii directori de companii au angajati speciali care ii invata sa mediteze, pentru ca si-au dat seama ca este cea mai buna metoda de indepartare a stresului.

Cu toate acestea, s-ar putea sa faci parte dintre cei care nu mediteaza inca. Sau o faci prea putin. De ce? Daca nu ai clarificat problema pana acum, iti oferim o lista de pretexte, o lista de obstacole aparente printre care s-ar putea sa-l descoperi si pe al tau.

Meditatia este "un flux sau curent de gandire superioara neintrerupta, care converge catre obiectul concentrarii".

Meditatia presupune o stare superioara de constiinta in care mintea este complet linistita, iar intreaga fiinta este patrunsa de fericire. In asemenea momente, obiectul asupra caruia ne-am concentrat nu mai este perceput drept exterior, iar distinctia dintre interior si exterior isi pierde semnificatia. Astfel de stari sunt foarte greu de prins in concepte, deoarece depasesc stadiul mintii obisnuite, cea care foloseste cuvintele.

Oricum, nu descrierile sunt importante, ci practica. "Atunci cand ne asezam cu ochii inchisi pentru a face tacere in minte, suntem intai coplesiti de un torent de ganduri. Ele apar de peste tot, ca un stol de pasari nelinistite. Nu exista o mie si una de metode pentru a o scoate la capat cu acest taraboi. Exista doar hotararea de a experimenta iarasi si iarasi, cu rabdare, cu perseverenta. Si mai ales exista hotararea de a nu cadea in greseala care ne face sa luptam mental impotriva mintii. Trebuie pur si simplu sa ne deplasam centrul in interior.

Centrul pe care ne putem baza nu este mintea cu care ne-am obisnuit, deci nu ne va fi de nici nici un folos sa dam comanda mentala ca gandurile sa se opreasca. Nu asa vor inceta ele. Trebuie sa ne sprijinim intai pe aspiratia care ne-a impulsionat, ne-a trezit nevoia de meditatie, pe practica perseverenta si pe intuitia faptului ca exista ceva mai mult decat lumea materiala.

Pozitia de meditatie este foarte importanta. Nu este necesar sa te asezi in postura Lotusului inca de la inceput, daca nu o cunosti sau e prea dificila pentru tine. Este suficient sa iei loc pe un scaun si sa pastrezi coloana vertebrala dreapta, fiind in acelasi timp cat mai relaxat.

Invingi forta gravitatiei

"Este prea usoara? Sau prea grea?" Sa stau linistit si sa nu fac nimic - ma rog, "aproape" nimic, te gandesti tu. Si te imaginezi asezat in postura, cu ochii inchisi, iti imaginezi cum le povestesti celorlalti - dupa - experientele tale. Dar e posibil ca nimic concret sa nu se declanseze, iar timpul sa treaca.

De ce? Pentru ca exista o diferenta intre cine esti si cine ti-ai dori sa fii. Poate crezi ca esti un om care deja mediteaza, chiar daca nu practici - la urma urmei, ce este mai la indemana decat sa stai linistit si sa fii atent la cum respiri? E atat de simplu, ca nici nu mai e nevoie sa faci asta cu perseverenta, cu focalizare. Pentru ca, de fapt, respiri continuu! Daca ai asemenea idei despre meditatie, cerceteaza istoria performantelor din orice domeniu si spune-mi, te rog, cati campioni si-au depasit limitele si au propulsat umanitatea pe un nou nivel de reusita ramanand acasa, in fotoliu, multumindu-se doar cu visul de a cuceri Everestul?

Dar intr-o zi poate ca te hotarasti sa inchizi ochii si sa meditezi asa cum esti sfatuit la carte. Totusi, incredibil cate ganduri incap intre doua respiratii! Alege solutia de a numara cat dureaza pauza dintre doua ganduri. Ai ajuns pana la 20? Te consolezi ca ai putut, macar, sa ramai nemiscat vreo patru minute? Cum sa stai nemiscat o ora? Pai ce te faci cu durerea din spate, sau din genunchi? Si uite-asa, incet - incet, risca sa incolteasca in tine ideea ca meditatia e ceva prea greu. Prea multe lucruri trebuie sa fie luate in consideratie in acelasi timp si cum spui ca nu-ti ajunge timpul sa le afli pe toate, ti se pare clar ca nu ai tu vocatie pentru acest soi de practica spirituala.

Problema se pune altfel. Conteaza motivul care te face sa meditezi, pentru ca numai acesta te determina sa continui, mereu si mereu. Si pe parcurs, rezultatele pe care incepi sa le observi in mod obiectiv, te vor convinge ca merita sa perseverezi. Nici un lucru important nu se obtine fara efort. Si daca ai reusit atunci cand a fost greu, cu atat mai mare iti va fi bucuria.

Descoperi rugaciunea fara cuvinte

"Intra in conflict cu religia mea?" Esti o persoana credincioasa. Spiritualitatea joaca un rol important in viata ta. Te intrebi probabil cum sa te-apuci de o practica orientala daca tu esti crestin? Cum sa impaci meditatia si dogma in care crezi de-o viata?

De fapt, important este scopul tau. Tehnicile spirituale, indiferent de ce religie sau cale spirituala apartin, se refera la fiinta umana, care, in esenta, este alcatuita la fel. Indiferent pe ce cale o iei, de aceleasi micimi risti sa te lovesti. Tot de egoism va trebui sa te eliberezi, tot furia va trebui sa ti-o linistesti, tot iubirea si compasiunea merita trezite in tine.

Si cand simti ca ai cu adevarat o problema, faci tot posibilul sa treci peste ea! Ce mai conteaza ce religie, ce scoala iti propune o anume tehnica spirituala? Daca te-ai rugat zile intregi ca sa-ti depasesti gelozia si cu prima ocazie faci o criza, inseamna ca trebuie sa cauti mai mult. De altfel, si rugaciunea crestina a inimii ramane fara cuvinte la un moment dat. Si daca ai citit scrierile sfintilor, o sa descoperi uimit cat de mult seamana cu tratatele de meditatie sivaite, de exemplu. O metoda pentru linistirea mintii nu poate sa difere foarte mult de la o religie la alta - pentru ca mintea nu are, in esenta, legatura cu religia. La fel cum nici emotiile, nici corpul si nici o alta parte a fiintei umane. Toate caile de cunoastere si evolutie converg catre acelasi Adevar.

Devii bucuria de a trai

"Trebuie sa renunt la ce-mi place?" Ai observat ca cei care mediteaza au preocupari diferite de ale tale. Mai mult decat atat, par sa nu fie atrasi de un meci de fotbal si nici de emisiunile de la MTV. Ce sa mai vorbim despre genul de muzica pe care o asculta. Dar cat de buna o fi meditatia, iti spui, poate ca nu esti prea dispus sa devii brusc un sfant!

Important este sa incepi. Daca ai gasit un motiv pentru care crezi ca merita sa meditezi, fa-o. O data si inca o data. Una dintre calitatile cele mai importante ale unui om inteligent este flexibilitatea. Nu fii atat de sigur ca viata ta e exact asa cum trebuie sa fie. Poate ca prietenul tau care mediteaza in loc sa se uite la MTV a gasit ceva mai important in meditatie, care chiar merita perseverenta, care chiar merita mai multa atentie, mai mult timp decat o emisiune de divertisment. De unde sa stii daca nu ai nici un termen de comparatie? De altfel, nimeni nu-ti cere sa renunti la nimic pana nu simti tu insuti ca merita sa o faci. Si mai e ceva: nimeni nu devine sfant peste noapte. Iar cand atingi intr-adevar aceasta deplinatate interioara, nu mai simti ca-ti lipsesc unele sau altele. Ceea ce ai iti este de ajuns si respiri prin toti porii bucuria de a trai.

Mintea se face cristal

"Este o stare hipnotica? Un fel de transa?" Ai auzit tu de undeva ca risti sa intri in stari pe care nu ai cum sa le controlezi si te-ai gandit, poate, sa nu meditezi, pentru ca vrei sa ramai stapan pe tine insuti. Vrei sa stii adevarul? Cine mediteaza, nu risca nimic si devine cu adevarat constient.

Cu atat mai bine daca iti doresti luciditate deplina. Este adevarat ca prin meditatie poti sa intri intr-o stare modificata de constiinta. Dar este profund benefica si nu te impiedica sa fii constient de tine insuti. Dimpotriva, devii chiar si mai lucid. Orice traire care apare insa trebuie observata cu atentie, fara sa te atasezi de ea. Nu este o idee buna sa meditezi pentru a ajunge intr-o anumita stare. Starile sunt energii, care vin si trec, in functie de rezonanta pe care o mentii. Important este sa-ti dezvolti capacitatea de a fi limpede ca un cristal, de a ramane constient si de a nu pierde nici o clipa priza asupra momentului prezent. Sa fii, adica, mai presus de orice stare. Sa fii tu insuti.

Pur si simplu mai bun

"E un pretext pentru a fugi de responsabilitati?" Adica, spun unii, eu sunt prea ocupat cu treburi importante, e nevoie de mine in viata de zi cu zi, nu imi permit sa ma rup de tot ca sa stau cu ochii inchisi. Una din revelatiile cele mai importante ale cuiva care mediteaza bine este ca nu exista granite intre viata spirituala si viata lumeasca. "Totul e un singur lucru" spune inspirat scriitorul Paulo Coehlo. Meditatia reusita este cea care se prelungeste in viata, astfel incat tot ceea ce ti se petrece este plin de semnificatie, nimic nu mai e intamplator. Odata cu nevoia de a fi mai bun in meditatie, va creste nevoia de a fi mai bun in tot ceea ce faci. Asa ca, responsabilitatile tale nu vor avea decat de castigat de pe urma noului tau mod de a fi.

Manastirea ta e pretutindeni

"O sa ma transform in calugar?" Crezi ca nu poti face lucruri care au legatura cu viata spirituala, daca nu renunti la "cele lumesti"? Ca cel mai bine meditezi intr-un loc care a fost creat special pentru asta? O manastire budista, undeva, prin Tibet, de exemplu. Nu e decat o prejudecata care risca sa te tina la distanta de practica meditatiei.

Este adevarat ca spatiul in care meditezi trebuie sa fie frumos, curat si linistit. Nu te apuci sa faci meditatie in bucatarie, langa chiuveta plina cu farfurii murdare, sau in dormitor, daca nu ti-ai strans asternuturile. Este adevarat ca trebuie sa te pregatesti putin inainte, sa fie liniste si ordine, sa imbraci niste haine comode. Dar asta nu are legatura cu viata monahala.

Meditatia are mare legatura cu tine insuti in primul rand. Mai presus de religie, mai presus de grupul social din care faci parte, mai presus de orice idee preconceputa pe care poti sa o ai despre tine la un moment dat. Daca ajungi sa meditezi, o faci pentru ca vrei sa te autocunosti, sa te autodescoperi. Si ai nevoie de asta oriunde ai fi, calugar sau nu. Poate ca e mai usor sa te manifesti spiritual daca te afli la adapost de tentatii. Dar daca reusesti asta in mijlocul lor, fii sigur ca ai atins un nivel superior.

Cu viteza maxima spre tine insuti

Numai Buddha vorbeste despre 84 de metode de meditatie, te intrebi cum o sa stii tu care este cea corecta? La prima vedere, metodele de meditatie par toate la fel. Dar cand intri mai in amanunt, devin complexe. Este firesc sa fii nedumerit, mai ales la inceput, si mai ales daca nu practici. Este firesc sa fii sceptic in fata acelora care declara ca numai metoda lor este buna. Dar cel mai firesc este sa experimentezi. Daca ai avea curaj sa iti testezi priceperea de a conduce cu piciorul pe accelerator un Ferrari din ultima generatie, de ce n-ai alege sa te indrepti cu aceeasi viteza spre tine insuti?

Nu te lasa descurajat de starile proaste. Ele sunt un obiect de meditatie foarte bun. Decat sa te lamentezi si sa te framanti la nesfarsit, mai bine te asezi pe scaun si incepi sa te relaxezi. Apoi urmaresti cu atentie starea care apare. Identifici in interiorul corpului "locul" unde este ea focalizata. O privesti cu atentie, fara sa permiti vreunui gand referitor la ea sa te atinga. Dupa un timp starea proasta va disparea, lasand loc calmului profund, seninatatii beatifice, spre care aspiri permanent.

www.armonianaturii.ro